Νέα & Ανακοινώσεις

Ενημέρωση σχετικά με τις αλλαγές στα φορολογικά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13-02-2013 14:12

Αγαπητά μέλη

 

Με τον Νόμο 4093/2012 άλλαξαν πολλά στο φορολογικό που διέπουν το επάγγελμά μας.

 

Σας αναφέρουμε περιληπτικά κάποιες από τις αλλαγές.

Από 01/01/2013 καταργήθηκε η υποχρέωση τήρησης του πρόσθετου βιβλίου (βιβλίο πελατών), άρα δεν μπορούμε να εκδίδουμε για τα περιστατικά μας αθεώρητες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών (ΑΠΥ). Στη νέα διάταξη είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε αθεώρητα για τις συναλλαγές μας με ιδιώτες. Το κρίσιμο θέμα είναι όμως πώς από εδώ και πέρα ασκούμε το επάγγελμα μας; Εφόσον η ερμηνευτική εγκύκλιος ΠΟΛ 1004/4-1-2013 και ο νόμος αναφέρουν ότι μόνον οι ελεύθεροι επαγγελματίες που κατονομάζονται στο άρθρο 48 του Κ.Φ.Ε. μπορούν να εκδίδουν θεωρημένες ΑΠΥ και δυστυχώς το επάγγελμα του Λογοθεραπευτή δεν κατονομάζεται!!! Σημειώνουμε ότι οι επαγγελματίες του άρθρου 48 έχουν την δυνατότητα να ΜΗΝ συναλλάσσονται με φορολογική ταμειακή μηχανή, ενώ από το άρθρο 7 του Ν. 4093/2012 οι μη κατονομαζόμενοι στο άρθρο 48 θα πρέπει να απεικονίζουν τις συναλλαγές τους με ιδιώτες με ταμειακή μηχανή ή φορολογικό μηχανισμό. Ως συνέπεια η συγκεκριμένη θέση δημιουργεί προβλήματα και έχει καταστεί θέμα για πολλές ερμηνείες. Υπάρχει η άποψη ότι τα παραϊατρικά επαγγέλματα συμπεριλαμβάνονται στα ελευθέρια επαγγέλματα, που όμως αυτό είναι μία ερμηνεία και όχι συγκεκριμένη θέση του νέου νόμου.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο ΣΕΛΛΕ έχει ήδη ξεκινήσει ενέργειες για διευκρινήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να είναι ξεκάθαρο πως θα απεικονίζουμε τις συναλλαγές μας με ιδιώτες.

 

Να σημειώσουμε ότι η ερμηνευτική εγκύκλιος δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουμε στο παλαιό καθεστώς μέχρι 28.02.2013.

 

Ξεκάθαρο είναι ότι από 01/01/2013:

1) Οι συναλλαγές με επιτηδευματίες θα πρέπει να απεικονίζονται με Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών (ΤΠΥ) αθεώρητο και όχι με θεωρημένη απόδειξη παροχής υπηρεσιών που ίσχυε μέχρι σήμερα..

2) Το βιβλίο εσόδων- εξόδων είναι πλέον αθεώρητο.

3) Όποιος συνάδελφος αποφασίσει να απεικονίζει τις συναλλαγές του με ιδιώτες με χρήση ειδικού φορολογικού μηχανισμού είναι καθόλα νόμιμος, αλλά στην επιλογή αυτή το κόστος θα είναι μεγάλο.

4) Οι καταβολές προς τον ΟΑΕΕ καταχωρούνται στο βιβλίο εσόδων- εξόδων.

5) Η εμπρόθεσμη ενημέρωση του βιβλίου σας, καταληκτική ημερομηνία έχει την τελευταία ημέρα υποβολής ΦΠΑ, άρα την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα κάθε τριμήνου.

 

Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν και στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΛΛΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 24/02/2013 στο Ξενοδοχείο Stanley( Πλατεία Μεταξουργείου, Αθήνα, στάση μετρό Μεταξουργείο) και ώρα 12.00 π.μ..

 

Με εκτίμηση,

Ο ταμίας του ΔΣ,

Κουράκος Γιώργος


 

Επιστροφή

Αγγελίες

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Ανάρτηση: 24-07-2024 16:50

Λογοθεραπευτήριο στη Δυτική Θεσσαλονίκη στο Δρυμό αναζητά συνεργάτη λογοθεραπευτή/τρια, για 2ημερη απασχόληση από Σεπτέμβριο. Απαραίτητες προϋποθέσεις: Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών ή Ασφάλιση ΙΚΑ. Παρέχεται εποπτεία και συνεχής εκπαίδευση από λογοθεραπεύτρια με πολύχρονη εμπειρία, ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον και επαγγελματική εξέλιξη.

Ζητείται Λογοθεραπευτής/τρια στα Κάτω Πατήσια

Ανάρτηση: 24-07-2024 13:05

Ζητείται λογοθεραπευτής/τρια από κέντρο ειδικών θεραπειών στα Κάτω Πατήσια για συνεργασία από Σεπτέμβριο για δυο φορες την εβδομάδα, με ΙΚΑ ή μπλοκ παροχής υπηρεσιών.

Ζητούνται Λογοθεραπεύτριες / ες στα Νότια Προάστια Αττικής

Ανάρτηση: 23-07-2024 14:10

Νεοσύστατο Κέντρο Ειδικής Αγωγής στα νότια προάστια, αναζητά έμπειρους λογοθεραπευτές/τριες για συνεργασία. Απαραίτητη η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στα Μελίσσια

Ανάρτηση: 22-07-2024 11:44

Λογοθεραπευτής-τρια ζητείται από κέντρο ειδικών θεραπειών παιδιών και εφήβων στα Μελίσσια, απαραίτητη η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και το δελτίο παροχής υπηρεσιών. Επιθυμητή η εμπειρία σε παιδιά με ΔΑΔ και η γνώση της ΜΑΚΑΤΟΝ.

Ζητούνται Λογοθεραπεύτριες/ες στον Πειραιά

Ανάρτηση: 22-07-2024 08:48

Κέντρο Νευροεξελικτικής Αγωγής Παιδιού στον Πειραιά (Καστέλλα) για τη νέα σαιζόν 2024-2025, αναζητά έμπειρους συνεργάτες Λογοθεραπευτές/τριες πλήρους ή μερικής απασχόλησης με εμπειρία στον αυτισμό ή/και τη σίτιση. Απαραίτητες προϋποθέσεις: Άδεια Aσκήσεως Eπαγγέλματος, Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στην Ανατολική Θεσσαλονίκη

Ανάρτηση: 17-07-2024 12:52

Ζητείται λογοθεραπεύτρια/ λογοθεραπευτής από κέντρο ειδικών θεραπειών στην Αν. Θεσσαλονίκη για πλήρη ή μερική απασχόληση με μπλοκ παροχής υπηρεσιών ή ασφάλιση ΙΚΑ από τον Σεπτέμβριο 2024. Απαραίτητη η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.  Παρέχεται εποπτεία από λογοθεραπεύτρια με πολυετή εμπειρία. Δίνεται η δυνατότητα για συμμετοχή στη διεπιστημονική ομάδα και στα επιμορφωτικά σεμινάριο του κέντρου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΓΕΛΙΕΣ