Νέα & Ανακοινώσεις

Ενημέρωση σχετικά με τις αλλαγές στα φορολογικά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13-02-2013 14:12

Αγαπητά μέλη

 

Με τον Νόμο 4093/2012 άλλαξαν πολλά στο φορολογικό που διέπουν το επάγγελμά μας.

 

Σας αναφέρουμε περιληπτικά κάποιες από τις αλλαγές.

Από 01/01/2013 καταργήθηκε η υποχρέωση τήρησης του πρόσθετου βιβλίου (βιβλίο πελατών), άρα δεν μπορούμε να εκδίδουμε για τα περιστατικά μας αθεώρητες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών (ΑΠΥ). Στη νέα διάταξη είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε αθεώρητα για τις συναλλαγές μας με ιδιώτες. Το κρίσιμο θέμα είναι όμως πώς από εδώ και πέρα ασκούμε το επάγγελμα μας; Εφόσον η ερμηνευτική εγκύκλιος ΠΟΛ 1004/4-1-2013 και ο νόμος αναφέρουν ότι μόνον οι ελεύθεροι επαγγελματίες που κατονομάζονται στο άρθρο 48 του Κ.Φ.Ε. μπορούν να εκδίδουν θεωρημένες ΑΠΥ και δυστυχώς το επάγγελμα του Λογοθεραπευτή δεν κατονομάζεται!!! Σημειώνουμε ότι οι επαγγελματίες του άρθρου 48 έχουν την δυνατότητα να ΜΗΝ συναλλάσσονται με φορολογική ταμειακή μηχανή, ενώ από το άρθρο 7 του Ν. 4093/2012 οι μη κατονομαζόμενοι στο άρθρο 48 θα πρέπει να απεικονίζουν τις συναλλαγές τους με ιδιώτες με ταμειακή μηχανή ή φορολογικό μηχανισμό. Ως συνέπεια η συγκεκριμένη θέση δημιουργεί προβλήματα και έχει καταστεί θέμα για πολλές ερμηνείες. Υπάρχει η άποψη ότι τα παραϊατρικά επαγγέλματα συμπεριλαμβάνονται στα ελευθέρια επαγγέλματα, που όμως αυτό είναι μία ερμηνεία και όχι συγκεκριμένη θέση του νέου νόμου.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο ΣΕΛΛΕ έχει ήδη ξεκινήσει ενέργειες για διευκρινήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να είναι ξεκάθαρο πως θα απεικονίζουμε τις συναλλαγές μας με ιδιώτες.

 

Να σημειώσουμε ότι η ερμηνευτική εγκύκλιος δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουμε στο παλαιό καθεστώς μέχρι 28.02.2013.

 

Ξεκάθαρο είναι ότι από 01/01/2013:

1) Οι συναλλαγές με επιτηδευματίες θα πρέπει να απεικονίζονται με Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών (ΤΠΥ) αθεώρητο και όχι με θεωρημένη απόδειξη παροχής υπηρεσιών που ίσχυε μέχρι σήμερα..

2) Το βιβλίο εσόδων- εξόδων είναι πλέον αθεώρητο.

3) Όποιος συνάδελφος αποφασίσει να απεικονίζει τις συναλλαγές του με ιδιώτες με χρήση ειδικού φορολογικού μηχανισμού είναι καθόλα νόμιμος, αλλά στην επιλογή αυτή το κόστος θα είναι μεγάλο.

4) Οι καταβολές προς τον ΟΑΕΕ καταχωρούνται στο βιβλίο εσόδων- εξόδων.

5) Η εμπρόθεσμη ενημέρωση του βιβλίου σας, καταληκτική ημερομηνία έχει την τελευταία ημέρα υποβολής ΦΠΑ, άρα την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα κάθε τριμήνου.

 

Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν και στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΛΛΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 24/02/2013 στο Ξενοδοχείο Stanley( Πλατεία Μεταξουργείου, Αθήνα, στάση μετρό Μεταξουργείο) και ώρα 12.00 π.μ..

 

Με εκτίμηση,

Ο ταμίας του ΔΣ,

Κουράκος Γιώργος


 

Επιστροφή

Αγγελίες

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια στο Λουτράκι Κορινθίας

Ανάρτηση: 29-02-2024 13:05

Ζητείται λογοθεραπεύτρια για συνεργασία σε Κέντρο Ειδικών Θεραπειών στο Λουτράκι Κορινθίας

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στη Χρυσούπολη Καβάλας

Ανάρτηση: 27-02-2024 12:07

Κέντρο Λογοθεραπείας και Ειδικής Αγωγής στη Χρυσούπολη Καβάλας αναζητά λογοθεραπευτή/τρια,με προϋπηρεσία σε παιδιά προσχολικής ή σχολικής ηλικίας,για άμεση συνεργασία σε υπάρχον διαμορφωμένο πρόγραμμα.

Ζητούνται Λογοθεραπευτές/τριες στη Νίκαια και στον Κορυδαλλό

Ανάρτηση: 20-02-2024 14:04

Ζητούνται λογοθεραπεύτριες για άμεση πρόσληψη σε Κέντρα Ειδικών Θεραπειών στη Νίκαια και στον Κορυδαλλό.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στη Νάξο

Ανάρτηση: 20-02-2024 09:23

Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων ΑμεΑ αναζητά Λογοθεραπευτή-τρια για πλήρη απασχόληση, καλές αποδοχές και δυνατότητα διαμονής.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στη Βάρη και στο Μοσχάτο

Ανάρτηση: 19-02-2024 15:53

Κέντρα Ειδικών Θεραπειών στη Βάρη και στο Μοσχάτο αναπτύσσονται και αναζητούν Λογοθεραπευτή-τρια. Συνεργασία κατά προτίμηση με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, είτε με ΙΚΑ. Απαραίτητα προσόντα: 2ετής κλινική εμπειρία σε θέση αντίστοιχης ειδικότητας, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ομαδικότητα, συνεργασία και αγάπη για τα παιδιά. Επιθυμητά προσόντα: Εκπαίδευση σε PECS, TEACCH, τραυλισμό, μαθησιακές δυσκολίες.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στο Περιστέρι

Ανάρτηση: 15-02-2024 11:30

Κέντρο ειδικών θεραπειών στο Περιστέρι αναζητά Λογοθεραπεύτρια/τη με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, για άμεση συνεργασία. Συζητήσιμες μέρες και ώρες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΓΕΛΙΕΣ