Νέα & Ανακοινώσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Φυσικοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Διαιτολόγοι: Δεν μπορεί να υφίσταται «Ιδιωτική Πανεπιστημιακή Κλινική»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24-10-2023 10:26

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φυσικοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Διαιτολόγοι: Δεν μπορεί να υφίσταται «Ιδιωτική Πανεπιστημιακή Κλινική» 

Βάσει του ν. 3696/2008: «Απαγορεύεται στα Κολλέγια να χαρακτηρίζονται Πανεπιστήμιο, Σχολή, Οργανισμός, Ινστιτούτο, Ακαδημία ή να φέρουν οποιαδήποτε άλλη προσωνυμία η οποία δύναται να παραπλανήσει ως προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες»

Η κλινική σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής δεν έχει άδεια, γιατί δεν παρεμβαίνουν οι Υπουργοί Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδης και Παιδείας Κ. Πιερρακάκης;

 

Ψήφισμα των συλλόγων:

Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ΠΣΦ-ΝΠΔΔ

Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών ΠΣΕ-ΝΠΔΔ

Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος

Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων 

 

Με μεγάλη έκπληξη παρακολουθήσαμε τις σχετικές  δημόσιες δηλώσεις  των υπευθύνων ενός κέντρου μεταλυκειακής εκπαίδευσης - του Μητροπολιτικού Κολεγίου - σχετικά με τα εγκαίνια της πρώτης  «Ιδιωτικής Πανεπιστημιακής Κλινικής Αποκατάστασης» που δημιούργησε στις εγκαταστάσεις του και που θα αποτελεί μέρος των εκπαιδευτικών του δράσεων: https://www.kathimerini.gr/pages/announcements/562622236/i-proti-stin-ellada-idiotiki-panepistimiaki-kliniki-stin-apokatastasi-anoigei-tis-pyles-tis-sto-mitropolitiko-kollegio/

Είναι απόλυτα σαφές ότι πρόκειται για μια σειρά αλλεπάλληλων  ΠΑΡΑΤΥΠΩΝ ενεργειών, οι οποίες, χωρίς κανένα ενδοιασμό, προβάλλονται ως μεγάλη εκπαιδευτική καινοτομία και ιδιαίτερη προσφορά στο πλαίσιο ενεργειών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Ενεργειών που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το υπάρχον Νομικό πλαίσιο, τόσο σε επίπεδο Εκπαίδευσης, όσο και σε επίπεδο Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο αποτελεί καταφανώς κέντρο μεταλυκειακής εκπαίδευσης  (κολλέγιο) του Νόμου 3696/2008. Σύμφωνα, με τις διατάξεις του άρθρου 17 παρ. 1 και 3 του Νόμου 3696/2008, «Τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ολογράφως τόσο στις ιδρυτικές πράξεις τους όσο και στις εν γένει προς τα έξω σχέσεις τους τον τίτλο: "Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης". Κάτω από τον τίτλο τίθεται η επωνυμία του Κολλεγίου με στοιχεία τα οποία δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνουν σε μέγεθος εκείνα του τίτλου. Οποιαδήποτε άλλη προσθήκη, αφαίρεση ή αλλοίωση στον καθιερούμενο τίτλο απαγορεύεται.

«Απαγορεύεται στα Κολλέγια να χαρακτηρίζονται Πανεπιστήμιο, Σχολή, Οργανισμός, Ινστιτούτο, Ακαδημία ή να φέρουν οποιαδήποτε άλλη προσωνυμία η οποία δύναται να παραπλανήσει ως προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες.  Πλην των δημόσιων Πανεπιστημίων δεν επιτρέπεται η χρήση του όρου "Πανεπιστήμιο" στην ελληνική ή σε ξένη γλώσσα από οποιονδήποτε πάροχο υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης, για το χαρακτηρισμό αυτού του ιδίου».

Πέραν αυτού όμως, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο προχώρησε και στη χρήση του όρου «πανεπιστημιακή κλινική», για να χαρακτηρίσει ένα νέο δημιούργημά του, δια του οποίου μάλιστα καλεί πολίτες σε εφαρμογή ειδικών θεραπευτικών και παρεμβάσεων αποκατάστασης, σε ιδιαίτερα  ευάλωτες ομάδες πολιτών και μάλιστα δωρεάν. 

Τα στοιχεία αυτά, πέραν της εύλογης σύγχυσης που δημιουργούν στο ευρύτερο κοινό, έρχονται σε προφανή αντίθεση με ένα πλέγμα  σημαντικών νομοθετικών διατάξεων. Είναι απόλυτα σαφές ότι η δημιουργία και λειτουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών επιτρέπεται στο πλαίσιο λειτουργίας των Νοσοκομείων του ΕΣΥ με όρους και προϋποθέσεις που ορίζονται με τον Νόμο 4957/2022 (ΦΕΚ 141 Α΄).

Βάση αυτών, η ίδρυσή τους αποτελεί απόφαση Πανεπιστημιακών σχολών Ιατρικής και του Υπουργείου Υγείας και δεν περιλαμβάνεται η ίδρυση τέτοιων κλινικών που σχετίζονται με μη Ιατρικές ειδικότητες.

Σύμφωνα επίσης με τις διατάξεις του Ν. 4600/2019 για την ίδρυση ιδιωτικών κλινικών προβλέπονται συγκεκριμένες αυστηρές διαδικασίες και στην προκειμένη περίπτωση, όπως προκύπτει από σχετική απάντηση  της Περιφέρειας Αττικής, δεν έχει κατατεθεί καμία αίτηση δημιουργίας χώρου κλινικής και δεν έχει δοθεί έως σήμερα καμία σχετική άδεια λειτουργίας.

Ταυτόχρονα, η Νομοθεσία για την δημιουργία και λειτουργία χώρων παροχής υπηρεσιών Α΄βάθμιας φροντίδας Υγείας ορίζει σαφείς όρους και προϋποθέσεις για την χορήγηση σχετικής άδειας, με κύριο γνώμονα την προστασία των πολιτών, αλλά και τη νόμιμη και ασφαλή συμμετοχή των παρόχων.

Θα πρέπει μάλιστα να ληφθεί υπόψη ότι ακόμη και σε νόμιμα λειτουργούντες χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, η δωρεάν παροχή πρέπει να δηλώνεται με ειδικά έγγραφα και να αιτιολογείται απόλυτα και σε κάθε περίπτωση, τόσο στις υγειονομικές όσο και στις φορολογικές αρχές.

Από κάθε άποψη λοιπόν η ανακοινωθείσα ενέργεια του Μητροπολιτικού Κολεγίου δεν καλύπτει καμία πλευρά της έννομης και ηθικής τάξης, δημιουργεί δε τεράστια ερωτήματα ως προς τον τρόπο κάλυψης,  αν όχι υποστήριξής της, από τις αρμόδιες αρχές του κράτους.

Με την χρήση του συγκεκριμένου όρου δημιουργείται η εσφαλμένη εντύπωση, ότι το συγκεκριμένο κολλέγιο ταυτίζεται επί της ουσίας με τα νομίμως λειτουργούντα στη χώρα μας ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα – Πανεπιστήμια, ενώ η παροχή υπηρεσιών Υγείας και Αποκατάστασης εμφανίζεται σαν μια ενέργεια κατάρτισης φοιτητών, χωρίς όρους κλινικής ευθύνης και προστασίας ευάλωτων ομάδων πολιτών.

Παρόλο που καταγγείλαμε την υποτιθέμενη λειτουργία της “Ιδιωτικής Πανεπιστημιακής Κλινικής”  στους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας και παρά το γεγονός της απουσίας άδειας λειτουργίας οποιασδήποτε κλινικής, σύμφωνα με την απάντηση της Περιφέρεια Αττικής, προκαλεί έκπληξη η πλήρης αδράνεια των αρχών για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΛΟΓΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΣΕΛΛΕ)

 

Επιστροφή

Αγγελίες

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στον Βόλο

Ανάρτηση: 18-06-2024 11:19

Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων (Παράρτημα Βόλου) αναζητά για μερική απασχόληση λογοθεραπεύτρια/η. Υποχρεωτικά προσόντα: πτυχίο λογοθεραπείας, άδεια άσκησης επαγγέλματος, καλή γνωση αγγλικής γλώσσας, καλή γνώση χειρισμου H/Y, εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις (για άνδρες υποψήφιους).

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στην Αγία Παρασκευή

Ανάρτηση: 14-06-2024 13:40

Ζητείται λογοθεραπευτής/τρια από Κέντρο Ειδικών Θεραπειών στην Αγία Παρασκευή (κοντά στο μετρό Χαλανδρίου) για 2-4 μέρες.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στην Παλλήνη

Ανάρτηση: 12-06-2024 08:51

Θεραπευτικό κέντρο παιδιού στην κεντρική περιοχή της Παλλήνης αναζητά λογοθεραπευτή/τρια για συνεργασία τη νέα σχολική χρονιά από Σεπτέμβριο 2024. Προϋπόθεση να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος καθώς και σχετική εμπειρία σε παιδιατρικό πληθυσμό. Η θέση αφορά απογευματινό ωράριο με ευελιξία στις μέρες και στη σχέση εργασίας είτε με ΙΚΑ είτε με μπλοκ παροχής υπηρεσιών.

Ζητούνται Λογοθεραπεύτριες/ες στον Πειραιά (Καστέλλα)

Ανάρτηση: 10-06-2024 14:00

Κέντρο Νευροεξελικτικής Αγωγής Παιδιού στον Πειραιά, για τη νέα σαιζόν 2024-2025, αναζητά έμπειρους συνεργάτες Λογοθεραπευτές μερικής απασχόλησης με εμπειρία στον αυτισμό ή/και τη σίτιση. Απαραίτητες προϋποθέσεις: Άδεια Aσκήσεως Eπαγγέλματος, Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στον Πύργο Ηλείας

Ανάρτηση: 10-06-2024 12:30

Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ανακοινώνει την πρόσληση λογοθεραπεύτριας/η για νέο Κέντρο Ημέρας παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος στον Πύργο Ηλείας.
 

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στην Πετρούπολη

Ανάρτηση: 10-06-2024 10:07

Κέντρο Αναπτυξιακής Παρέμβασης που εδρεύει στην Πετρούπολη αναζητάει λογοθεραπευτη/τρια με τουλάχιστον 3ετη εμπειρία στις αναπτυξιακές διαταραχές και στον τραυλισμο για 3φορες την εβδομάδα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΓΕΛΙΕΣ