Νέα & Ανακοινώσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Φυσικοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Διαιτολόγοι: Δεν μπορεί να υφίσταται «Ιδιωτική Πανεπιστημιακή Κλινική»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24-10-2023 10:26

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φυσικοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Διαιτολόγοι: Δεν μπορεί να υφίσταται «Ιδιωτική Πανεπιστημιακή Κλινική» 

Βάσει του ν. 3696/2008: «Απαγορεύεται στα Κολλέγια να χαρακτηρίζονται Πανεπιστήμιο, Σχολή, Οργανισμός, Ινστιτούτο, Ακαδημία ή να φέρουν οποιαδήποτε άλλη προσωνυμία η οποία δύναται να παραπλανήσει ως προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες»

Η κλινική σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής δεν έχει άδεια, γιατί δεν παρεμβαίνουν οι Υπουργοί Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδης και Παιδείας Κ. Πιερρακάκης;

 

Ψήφισμα των συλλόγων:

Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ΠΣΦ-ΝΠΔΔ

Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών ΠΣΕ-ΝΠΔΔ

Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος

Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων 

 

Με μεγάλη έκπληξη παρακολουθήσαμε τις σχετικές  δημόσιες δηλώσεις  των υπευθύνων ενός κέντρου μεταλυκειακής εκπαίδευσης - του Μητροπολιτικού Κολεγίου - σχετικά με τα εγκαίνια της πρώτης  «Ιδιωτικής Πανεπιστημιακής Κλινικής Αποκατάστασης» που δημιούργησε στις εγκαταστάσεις του και που θα αποτελεί μέρος των εκπαιδευτικών του δράσεων: https://www.kathimerini.gr/pages/announcements/562622236/i-proti-stin-ellada-idiotiki-panepistimiaki-kliniki-stin-apokatastasi-anoigei-tis-pyles-tis-sto-mitropolitiko-kollegio/

Είναι απόλυτα σαφές ότι πρόκειται για μια σειρά αλλεπάλληλων  ΠΑΡΑΤΥΠΩΝ ενεργειών, οι οποίες, χωρίς κανένα ενδοιασμό, προβάλλονται ως μεγάλη εκπαιδευτική καινοτομία και ιδιαίτερη προσφορά στο πλαίσιο ενεργειών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Ενεργειών που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το υπάρχον Νομικό πλαίσιο, τόσο σε επίπεδο Εκπαίδευσης, όσο και σε επίπεδο Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο αποτελεί καταφανώς κέντρο μεταλυκειακής εκπαίδευσης  (κολλέγιο) του Νόμου 3696/2008. Σύμφωνα, με τις διατάξεις του άρθρου 17 παρ. 1 και 3 του Νόμου 3696/2008, «Τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ολογράφως τόσο στις ιδρυτικές πράξεις τους όσο και στις εν γένει προς τα έξω σχέσεις τους τον τίτλο: "Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης". Κάτω από τον τίτλο τίθεται η επωνυμία του Κολλεγίου με στοιχεία τα οποία δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνουν σε μέγεθος εκείνα του τίτλου. Οποιαδήποτε άλλη προσθήκη, αφαίρεση ή αλλοίωση στον καθιερούμενο τίτλο απαγορεύεται.

«Απαγορεύεται στα Κολλέγια να χαρακτηρίζονται Πανεπιστήμιο, Σχολή, Οργανισμός, Ινστιτούτο, Ακαδημία ή να φέρουν οποιαδήποτε άλλη προσωνυμία η οποία δύναται να παραπλανήσει ως προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες.  Πλην των δημόσιων Πανεπιστημίων δεν επιτρέπεται η χρήση του όρου "Πανεπιστήμιο" στην ελληνική ή σε ξένη γλώσσα από οποιονδήποτε πάροχο υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης, για το χαρακτηρισμό αυτού του ιδίου».

Πέραν αυτού όμως, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο προχώρησε και στη χρήση του όρου «πανεπιστημιακή κλινική», για να χαρακτηρίσει ένα νέο δημιούργημά του, δια του οποίου μάλιστα καλεί πολίτες σε εφαρμογή ειδικών θεραπευτικών και παρεμβάσεων αποκατάστασης, σε ιδιαίτερα  ευάλωτες ομάδες πολιτών και μάλιστα δωρεάν. 

Τα στοιχεία αυτά, πέραν της εύλογης σύγχυσης που δημιουργούν στο ευρύτερο κοινό, έρχονται σε προφανή αντίθεση με ένα πλέγμα  σημαντικών νομοθετικών διατάξεων. Είναι απόλυτα σαφές ότι η δημιουργία και λειτουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών επιτρέπεται στο πλαίσιο λειτουργίας των Νοσοκομείων του ΕΣΥ με όρους και προϋποθέσεις που ορίζονται με τον Νόμο 4957/2022 (ΦΕΚ 141 Α΄).

Βάση αυτών, η ίδρυσή τους αποτελεί απόφαση Πανεπιστημιακών σχολών Ιατρικής και του Υπουργείου Υγείας και δεν περιλαμβάνεται η ίδρυση τέτοιων κλινικών που σχετίζονται με μη Ιατρικές ειδικότητες.

Σύμφωνα επίσης με τις διατάξεις του Ν. 4600/2019 για την ίδρυση ιδιωτικών κλινικών προβλέπονται συγκεκριμένες αυστηρές διαδικασίες και στην προκειμένη περίπτωση, όπως προκύπτει από σχετική απάντηση  της Περιφέρειας Αττικής, δεν έχει κατατεθεί καμία αίτηση δημιουργίας χώρου κλινικής και δεν έχει δοθεί έως σήμερα καμία σχετική άδεια λειτουργίας.

Ταυτόχρονα, η Νομοθεσία για την δημιουργία και λειτουργία χώρων παροχής υπηρεσιών Α΄βάθμιας φροντίδας Υγείας ορίζει σαφείς όρους και προϋποθέσεις για την χορήγηση σχετικής άδειας, με κύριο γνώμονα την προστασία των πολιτών, αλλά και τη νόμιμη και ασφαλή συμμετοχή των παρόχων.

Θα πρέπει μάλιστα να ληφθεί υπόψη ότι ακόμη και σε νόμιμα λειτουργούντες χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, η δωρεάν παροχή πρέπει να δηλώνεται με ειδικά έγγραφα και να αιτιολογείται απόλυτα και σε κάθε περίπτωση, τόσο στις υγειονομικές όσο και στις φορολογικές αρχές.

Από κάθε άποψη λοιπόν η ανακοινωθείσα ενέργεια του Μητροπολιτικού Κολεγίου δεν καλύπτει καμία πλευρά της έννομης και ηθικής τάξης, δημιουργεί δε τεράστια ερωτήματα ως προς τον τρόπο κάλυψης,  αν όχι υποστήριξής της, από τις αρμόδιες αρχές του κράτους.

Με την χρήση του συγκεκριμένου όρου δημιουργείται η εσφαλμένη εντύπωση, ότι το συγκεκριμένο κολλέγιο ταυτίζεται επί της ουσίας με τα νομίμως λειτουργούντα στη χώρα μας ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα – Πανεπιστήμια, ενώ η παροχή υπηρεσιών Υγείας και Αποκατάστασης εμφανίζεται σαν μια ενέργεια κατάρτισης φοιτητών, χωρίς όρους κλινικής ευθύνης και προστασίας ευάλωτων ομάδων πολιτών.

Παρόλο που καταγγείλαμε την υποτιθέμενη λειτουργία της “Ιδιωτικής Πανεπιστημιακής Κλινικής”  στους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας και παρά το γεγονός της απουσίας άδειας λειτουργίας οποιασδήποτε κλινικής, σύμφωνα με την απάντηση της Περιφέρεια Αττικής, προκαλεί έκπληξη η πλήρης αδράνεια των αρχών για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΛΟΓΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΣΕΛΛΕ)

 

Επιστροφή

Αγγελίες

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στο Περιστέρι

Ανάρτηση: 11-12-2023 10:16

Κέντρο ειδικών θεραπειών στο Περιστέρι αναζητά, λογοθεραπεύτρια-τη με δελτίο παροχής υπηρεσιών για συνεργασία απο τον Ιανουάριο 2024. Ημέρες και ώρες συζητήσιμες

Ζητούνται Λογοθεραπεύτριες στη Νίκαια και στον Κορυδαλλό

Ανάρτηση: 05-12-2023 13:44

Ζητούνται Λογοθεραπεύτριες από κέντρα ειδικών θεραπειών στη Νίκαια και στον Κορυδαλλό.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια στο Κερατσίνι

Ανάρτηση: 04-12-2023 10:20

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια από Κεντρο Ειδικής Αγωγής στο Κερατσίνι, για άμεση συνεργασια δύο φορές την εβδομάδα.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στην Καστοριά

Ανάρτηση: 30-11-2023 09:09

Κέντρο Ειδικών Θεραπειών στην Καστοριά αναζητά για άμεση συνεργασία λογοθεραπεύτρια/η.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στο Περιστέρι

Ανάρτηση: 29-11-2023 08:47

Απο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών στο Περιστέρι (στάση μετρό Ανθούπολη) ζητείται λογοθεραπεύτρια/ης με μπλοκ παροχής υπηρεσιών για να ενταχθεί σε πολυμελή επιστημονική ομάδα. Αμοιβή αναλόγως προσόντων.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια στην Παλλήνη

Ανάρτηση: 28-11-2023 09:39

Ζητείται άμεσα λογοθεραπεύτρια για καθημερινή απασχόληση σε κέντρο στην Παλλήνη με διαμορφωμένο και πλήρες ωράριο. Απαιτείται εμπειρία τουλάχιστον 2 ετών και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

 

Εκδηλώσεις

Σεμινάριο- Βιωματικό Εργαστήριο: "Το Παιχνίδι Αλλιώς: Μια Διαφορετική Προσέγγιση στο Autistic Play".

09/02/2024 - Αθήνα

ΣΕΛΛΕ & ΟΕΕ Αυτισμού

Η Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος του ΣΕΛΛΕ για τον Αυτισμό διοργανώνει Σεμινάριο- Βιωματικό Εργαστήριο με θέμα:"Το Παιχνίδι Αλλιώς: Μια Διαφορετική Προσέγγιση στο Autistic Play". Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί 9-10 &11 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΣΕΛΛΕ, Κάνιγγος 10 στην Αθήνα (4ος όροφος / Πλατεία Κάνιγγος – στάση μετρό Ομόνοια), με εισηγήτρια την Μανωλία  Σφακιανάκη, Λογοθεραπευτρια- Playworker MA και επικεφαλής της ΟΕΕ Αυτισμού του ΣΕΛΛΕ. 

Βιωματικό εργαστήριο: "Πρώιμη Ανίχνευση Αυτισμού"

25/02/2024 - Αθήνα

ΣΕΛΛΕ & ΟΕΕ Αυτισμού

Η Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος του ΣΕΛΛΕ για τον Αυτισμό διοργανώνει Βιωματικό Εργαστήριο με θέμα: "Πρώιμη Ανίχνευση Αυτισμού". Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί 25 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΣΕΛΛΕ, Κάνιγγος 10 στην Αθήνα (4ος όροφος / Πλατεία Κάνιγγος – στάση μετρό Ομόνοια), με εισηγήτρια την Δρ Ελένη Καραντανά, Παιδίατρο-Αναπτυξιολόγο. 

ΟΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΣ