Νέα & Ανακοινώσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΛΛΕ - 26/06/2019

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26-06-2019 14:07

Αθήνα, 26/06/2019

 

Ανακοίνωση ΣΕΛΛΕ - τυπικά προσόντα διορισμού λογοθεραπευτών στο Υπουργείο Παιδείας

 

Με αφορμή την έκδοση και την ολοκλήρωση των διαδικασιών κατάθεσης των δικαιολογητικών της 2ΕΑ/2019 Προκήρυξης του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 14/25.4.2019/τ. ΑΣΕΠ), ο ΣΕΛΛΕ επιθυμεί να επανέλθει και να επισημάνει ορισμένα σημεία τα οποία προκαλούν τη δικαιολογημένη δυσφορία των μελών του.

Σύμφωνα με τα ΠΔ 174/2014 (ΦΕΚ Α΄279/31-12-2014) και 49/2016 (ΦΕΚ Α’ 80/5-5-2016) σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή, οι κύριες διατάξεις ορίζουν ότι για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης απαιτείται:

α) Πτυχίο του Τμήματος Λογοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) ή

β) Πτυχίο της αλλοδαπής στη Λογοθεραπεία αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) με τα πτυχία της ημεδαπής ή

γ) Απόφαση αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 38/2010 (Α ́78)(Οδηγία 2005/36/ΕΚ).

Οι ανωτέρω κύριες διατάξεις παρέμειναν ίδιες στην έκδοση και των δύο ΠΔ, όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή και η Ελληνική νομοθεσία για όλα τα επαγγέλματα υγείας και τα νομοθετικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσω των μεταβατικών διατάξεων στο ΠΔ 49/2016 καθώς και τροπολογιών που δημοσιεύθηκαν (ν. 4558/2018, αρθ. 9., ΦΕΚ Α 140/1-8-2018 και ν. 4565/2018, αρθ. 7, ΦΕΚ Α 173/2-10-2018), δίνεται η δυνατότητα σε άτομα με ελλιπή προσόντα να λάβουν άδεια άσκησης επαγγέλματος. Ο ΣΕΛΛΕ έχει διαφωνήσει δημόσια κι έχει προσφύγει στο ΣτΕ για το συγκεκριμένο θέμα αναμένοντας την απόφαση της δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά τα τυπικά προσόντα του κλάδου ΠΕ21 Θεραπευτών Λόγου της αναφερόμενης προκήρυξης, εφιστούμε την προσοχή ότι προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για τη συμμετοχή είναι η προσκόμιση βεβαίωσης άδειας άσκησης επαγγέλματος. Ως εκ τούτου, πρέπει να γίνει σαφές ότι η εν λόγω προκήρυξη στηρίζεται στην κείμενη νομοθεσία, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δε θα μπορούσαν να τεθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις από το Υπουργείο Παιδείας, που θα εξασφάλιζαν το ανώτερο επίπεδο κατάρτισης και ποιότητας των υποψηφίων επαγγελματιών, με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες των πολιτών τους οποίους καλούνται να υπηρετήσουν.

Πάγια και πολλάκις εκπεφρασμένη αρμοδίως θέση του ΣΕΛΛΕ είναι ότι τόσο το Υπουργείο Παιδείας, ξεκινώντας από το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και καταλήγοντας στον ειδικό εκπαιδευτικό κλάδο ΠΕ21, όσο και το Υπουργείο Υγείας, θα έπρεπε αρμοδίως να περιφρουρούν την επιστήμη της λογοθεραπείας και τους ευαίσθητους πληθυσμούς τους οποίους αυτή υπηρετεί.

 

Ο ΣΕΛΛΕ δεν μπορεί παρά να αντιτίθεται και να διαμαρτύρεται για την ανοχή της Πολιτείας στην άσκηση του επαγγέλματος του λογοθεραπευτή από πρόσωπα που δεν έχουν την απαραίτητη ακαδημαϊκή κατάρτιση, απόδειξη, αν μη τί άλλο, έλλειψης σεβασμού προς τους αποφοίτους ΑΕΙ-ΤΕΙ που το ίδιο παράγει, αλλά και προς τους αποφοίτους της αλλοδαπής κατόχους αντίστοιχων αναγνωρισμένων πτυχίων βασικών σπουδών στη λογοθεραπεία.

 

Κατεβάστε την ανακοίνωση σε pdf αρχείο εδώ

 

Επιστροφή

Αγγελίες

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στον Πειραιά

Ανάρτηση: 11-06-2026 14:03

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια/ης, για 2 μέρες Τρίτη και Πέμπτη σε Κέντρο του Πειραιά (κοντά στο μετρό Δημοτικού Θεάτρου), για συνεργασία από τον Σεπτέμβρη. Απαραιτητη άδεια άσκησης επαγγέλματος. ΙΚΑ η μπλοκ παροχής υπηρεσιών.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στο Μαρούσι

Ανάρτηση: 09-06-2026 12:27

Αναζήτηση λογοθεραπευτή/τριας για παιδιατρικό πληθυσμό σε κέντρο ειδικών θεραπειών στο Μαρούσι για 5ήμερη εργασία ιδανικά.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στο Αιγάλεω

Ανάρτηση: 09-06-2026 10:15

Κέντρο Ειδικών Θεραπειών στο Αιγάλεω (πλησίον στάσης μετρό), αναζητά Λογοθεραπεύτρια/τή για συνεργασία δύο απογεύματα την εβδομάδα, είτε σε πρωινό ωράριο κατόπιν συνεννόησης. Προσφέρεται αμοιβή ανά συνεδρία με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, ανάλογα με την εμπειρία και τα προσόντα. Εναλλακτικά, υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με ασφάλιση ΙΚΑ.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια στη Νέα Μάκρη

Ανάρτηση: 08-06-2026 10:03

Ζητείται λογοθεραπεύτρια για 1-2 φορές την εβδομάδα (Τετάρτη- Παρασκευή - Σάββατο) απο κέντρο ειδικών θεραπειών στη Νέα Μακρη. Παρέχεται εποπτεία.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στην Καλλιθέα Αττικής

Ανάρτηση: 02-06-2026 09:55

Η Πανελλήνια Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Παιδιού & Ενηλίκου αναζητά Λογοθεραπευτή/τρια για απογευματινή εργασία από τον Σεπτέμβριο 2026, με δυνατότητα πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Απαραίτητα προσόντα: • Πτυχίο Λογοθεραπείας και άδεια άσκησης επαγγέλματος. • Τουλάχιστον δύο (2) έτη κλινικής εμπειρίας με παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές. Επιθυμητά προσόντα: • Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών σε συναφές αντικείμενο. • Εκπαίδευση σε θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως PECS, TEACCH, Floortime ή άλλες συναφείς παρεμβάσεις.
Παρέχονται: • Άριστο εργασιακό περιβάλλον. • Τακτική εποπτεία, επιστημονική υποστήριξη και συνεργασία με έμπειρη διεπιστημονική ομάδα. • Προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης. Δυνατότητα συνεργασίας με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στη Θεσσαλονίκη (Τούμπα)

Ανάρτηση: 02-06-2026 09:51

Πρότυπο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών "Συνδυάζω" αναζητά, Λοοθεραπεύτρια/τή με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, για συνεργασία 2 ημερών από τον Σεπτέμβριο, σε παιδιατρικό πληθυσμό. Παρέχεται εποπτεία. Περιοχή: Τούμπα-Θεσσαλονίκη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

 

Εκδηλώσεις

Δωρεάν Διαδικτυακή Ενημερωτική Ημερίδα Νέων Επαγγελματιών

11/07/2026 - webinar

ΣΕΛΛΕ & Επιστημονική Επιτροπή

Ο ΣΕΛΛΕ διοργανώνει ακόμα μία Δωρεάν Διαδικτυακή Ενημερωτική Ημερίδα για νέους επαγγελματίες λογοθεραπευτές/τριες και τελειόφοιτους/ες φοιτητές/τριες Λογοθεραπείας των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Ιουλίου 2026, στις 10.30πμ, μέσω ZOOM.
 

ΟΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΣ